1234!: punka rock n roll

1234! Live. Foto: Geir M Wilsgård
— Jeg er faktisk litt usikker på om vi til dags dato noen gang har «kasta» en sang. Vi lar veldig inspirasjonene våre bane veien for nytt materiale, og er ikke redd for å bruke inspirasjon uannsett hva slags sjanger det kommer ifra. Som nevnt tidligere var alt fra Sabbath til ABBA på stereoen, og det er det enda, bare i andre former, også. Alt fra Justice til Tove Lo og Lana del Ray finnes det inspirasjon fra på den nye skiva Kill It With fire, forklarer Andreas Buckholm i 1234! som slapp andre albumet Kill It With Fire tidlig i sommer på Fucking North Pole Records.

Det er et stykke sprelsk, energifylt rock n roll som tyter ut av høytalerne våre når vi fyrer i gang vinylen på platetallerkenen, men også med en del av seigheten og tyngden til stonerrocken mellom de mest heseblesende partiene. Et bevis for at man ikke trenger mer enn bass, trommer og vokal for å lage diggbar rock.

disgarmoni sendte over noen spørsmål til rockeveteranene fra Halden, og fikk lære at man ikke nødvendigvis skal stole på discogs som kilde til informasjon, tidlig skal god punk rocker krøkes og at det ikke er noe i veien med å bruke verken Tove Lo, Lana del Rey eller ABBA (sjekk for all del også Israelvis’ tolkning av «SOS» på We Only Live Twice som nylig ble reutgitt av Grevene Langes Hemnelige Selskap) som kilde til rock n roll.

1234! – Kill It With Fire, coverart by Kim Thomas

 

Kan dere først fortelle hvem og hva er 1234! til de som ikke kjenner til deres eminente duo?

— 1234! Er vel akkurat det. En duo bestående av trommis og bassist som er glad i å spille rock n roll.

Si litt om bandnavnets historie og etmylogi. Hva vil dere si med 1234!?

— 5678s var allerede tatt. Også teller vi jo alltid til 4 før vi begynner.

Hvilket forhold har dere selv til opptelling av låter

— Nei, vi teller bare fra 1 til 4 og begynner på nytt igjen mellom hver sang vi.

Når og hvordan oppdaget dere musikk og hva var det som fenget?

— Vi begge oppdaget musikk i veldig ung alder, og ble vel fenget fort at rockemusikk som Sabbath, Hendrix osv., men også mye annet. Alt ifra Emo musikk til ABBA har alltid gått på stereoen. Begge oppdaget da musikk gjennom foreldre, søsken, samt miljøet man var i på den tiden da.

Når begynte dere selv å spille og synge og hva får dere ut av det?

— Jeg (Andreas Buckholm), begynte å spille gitar når jeg var 5 år hvertfall. Så begynte jeg å «synge» kanskje rundt 13/14 års alderen. Eimund får legge til her når han begynte å slå og synge hehe. Men det er jo veldig terapeutisk for oss da. Vi får jo ut ganske mye både aggresjon, samt tanker og følelser som vi kanskje ikke ellers hadde fått ut. Etter man har spilt en konsert og fått skreket fra seg føler man seg ganske rolig, og føler at man har fått blåst ut «faenskapet» som vi pleier å si hehe.

Si litt om bandets utvikling fra den selvtitulerte kassetten til debutalbumet (1234!- 1234!)

— Vi hadde aldri den selvtitulerte kassetten hehe. Vi gikk rett på debutalbumet Power and speed, som er alle de første låtene vi skrev. Jeg er faktisk litt usikker på om vi til dags dato noen gang har «kasta» en sang. Vi lar veldig inspirasjonene våre bane veien for nytt materiale, og er ikke redd for å bruke inspirasjon uansett hva slags sjanger det kommer ifra.

— Som nevnt tidligere var alt fra Sabbath til ABBA på stereoen, og det er det enda bare i andre former også. Alt fra Justice til Tove Lo og Lana del Ray finnes det inspirasjon fra på den nye skiva Kill It With Fire. Vi bare gjør det som føles riktig der og da, også er det greit.

Hvordan vil dere sammenligne 1234! med andre band og prosjekter dere er og har vært aktive i som Warp Riders,Wet Dreams, De Marvells og Squareheads?

— Asså på sett og vis vil man sikkert kunne sammenligne noen punkter her og der, som er vanskelig å ikke gjøre i rock generelt. Men vil jo si at på samme måte som alle de banda så blir 1234! sin egen greie. Alle de banda nevnt over er med fantastiske musikere som også har spilt en stor rolle i bandenes sound og uttrykk, mens dette er mitt og Eimunds uttrykk. Samspillet tar vi med oss fra de konstellasjonene vi har vært sammen med i tidligere, også tar vi med oss inspirasjon fra de steder vi ikke har vært sammen.

Fortell litt om fordeler og ulemper ved å være en duo

— Det er veldig greit og enkelt. Det går fort å lage sanger, det trengs ikke øve like ofte, reiser er billigere for bandet, det er lettere for andre band å ha deg med som supportband, avgjørelser er EN telefon. Ulempene går på egentlig bare på at om du er sur på bassisten i 1234! så kan du ikke gå til gitaristen og snakke om det, hehe.

Kan dere si litt om hverandres musikalske styrker og roller i 1234!?

— Vi jobber godt sammen, og utfyller hverandres ideer, samt hjelper hverandre med å nå de ønskede mål. Og at vi har en god dynamikk sammen.

Hvorfor punk rock?

— Er det punk rock vi spiller? Vi vet ikke selv, men vi sier det er rock n roll. Og det er rock n roll, fordi det er det vi synes er fett å spille bare.

Si litt om bakgrunnen for albumtittelen Kill It With Fire og hva dere vil formidle med den

— En venninne sa det i en eller annen kontekst, også låt det veldig fett! I albumkonteksten handler det om en toxic relasjon mellom to personer, som burde avsluttes. Så ja, Kill It With Fire.

Hvilket forhold har dere selv til ild?

— Brent barn skyr ilden.

Hva med å ta livet av insekter?

— Det skjer, og får fortsatt dårlig samvittighet når det skjer.

1234! Live. Foto: Geir M. Wilsgård
Jeg har nå laget noen stikkord jeg vil at dere skal fortelle om forholdet til og hva det kan si om 1234!
Stonerrock

— Spilt det myyye! Kan være fett, og kan være driitkjipt.

Garasjerock

— Kanskje Haldens største sjanger. Nei, det er god stemning, og noen av de beste konsertopplevelsene man har hatt har vært garasjerockband. Reigning Sound, King Kahn and the Shrines og Skitzophonics spesielt i den settingen. Eimund spiller i Gringo Bandido, som er Norges beste etter min mening (Andreas).

Punk

— Punk er gøy! OFF! er bra! Og Göttemia, Fork og Regn er jo store inspirasjoner for oss.

Fu Manchu

— Tenker mest på skating da asså.

Queens of the Stoneage

— Jajaja! Songs for the Deaf!

Ramones

— Fantastisk.

The Immortal Lee County Killers

— Aner ikke.

Nomeansno

— Det er bass det!

Motorhead

— Ja, blir det tøffere enn det?

ABBA

— Utrolig låtskriving!

Rockabilly

— Hehe ja, mye gøy der! Stray Cats er fett da.

Snøras

— Bare veldig, veldig bra!

Fart

— Fart kommer i mange former og fasonger.

Spotlight(s)

— Spotlight effect. Innenfor psykologiens verden betyr dette at folk tror gjerne at andre følger mer med på deg og hva du gjør, enn det de faktisk gjør.

Riff

— Riffriffrirff, det er bare riff.

Kim Thomas står for den råtøffe coverarten. Fortell litt om ham og forholdet mellom kunst og musikk

— Vi kunne ikke vært mer fornøyde med coveret til Kill It With Fire. Han har gjort en så utrolig god jobb, og det er så fett å se noen som kan gi musikken et ansikt på den måten.

Kan dere til slutt velge fem låter som har vært viktige for deres musikalske utvikling og si hva dere har likt ved de?
New Lands – Justice

Watch out – ABBA

You think I ain’t worth a dollar but I feel like a millionaire – Queens of the Stone Age

The worlds best American band – White Eeaper

Free Bird – Lynyrd Skynyrd

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*