by:Larm Black – Et festivalreferat

Fra torsdag 1. mars til lørdag 3. mars gikk by:Larm Black av stabelen for andre gang på Vulkan Arena / Pokalen. Disharmoni var på plass.

Saksfoto: Simon B Jensen

Torsdag 1.3 – Dag 1:

Foto: Simon B Jensen

Devin Townsend (Vulkan Arena)

Gledessprederen Devin Townsend var førstemann ut på arrangementets hovedscene. Hans sedvanlige (dog snart inaktive) backingband i Devin Townsend Project var ikke en del av showet, det var i kun  «Dev» selv, en kassegitar, og noen effektbokser. Townsend er en erfaren entertainer som har stått på store scener helt siden han sang for bandet til Steve Vai rundt tiden «Sex & Religion» kom ut i ’93, og det er åpenbart at scenen er en arena han behersker. Hans ankomst er mildt sagt «casual», hvor han serverer lettbente vitser til publikummet og takker for lånet av gitaren («SAS lost my gear») og oppfyller Canada-stereotypen med å kalle lydmannen «buddy».

Det er en intim og imponerende fremføring, som evner å oppsummere mannens eksepsjonelle vokalprestasjoner, stemmekontroll og eksentriske natur. Det fremstår tidvis som rimelig improvisert, hvor operatiske strofer og helsprø falsetter kommer som perler på en snor. Spesielt fremføringen av Deadhead var storartet. Når siste låt står for tur proklamerer han «Last song! Fuck everybody!» og ler nok en gang sammen med sitt publikum.  Det hele ble en veldig sympatisk åpning av festivalen.

Foto: Simon B Jensen

Psykopath (Pokalen)

Fra første sekund var Psykopath oldschool som juling, og leverte aggresjon, innlevelse og energi i bøtter og spann. Energinivået bandet opprettholdt smittet ikke helt over på publikum, men her må nok skylden tildeles det faktum at det var en tidlig torsdagkveld – det er iallefall ingenting thrash-gutta fra Bergen bør bebreides for. De var en veldig samspilt enhet – spesielt de groovy kunstpausene i låten Armageddon var en fryd å bevitne. Bandet leverte et bra sett med mange kule låter, hvor bangerfaktoren var satt til maks og Fucking Hostile alltid lurte rundt hjørnet. Enkelte vil kunne argumentere for at sangeren kunne hatt litt høyere lyd, men dette er ikke akkurat en genre hvor det spiller noen særlig rolle.

Foto: Simon B Jensen

Kvesta (Pokalen)

I motsetning til sine forgjengere på samme scene utstrålte Kvesta en litt mer stoisk ro med mindre bevegelighet. Energinivået i musikken var likevel langtfra fraværende. Darkthrone-vibbene var prevalente gjennom settet, og tidvis fikk jeg også vibber av Celtic Frost anno «Morbid Tales». Fete halvtoner ble servert på løpende bånd i en primitiv, men effektiv pakke.

 

Foto: Simon B Jensen

Aura Noir (Vulkan Arena)

Veteranene i Aura Noir leverte et heftig show med Venom-vibber og festlig sardonisk humor. Apollyon gir tillatelser i øst og vest, hvor han bl.a. understreker at «det er lov å sette seg» i det Aggressor like gjerne tar en låt sittende (muligens var det etter fremføringen av «balladen» Sordid.) De to grunnleggerne bytter frem og tilbake på vokalansvaret, som gir showet en god dynamikk og variasjon da de representerer to litt forskjellige vokalstiler. Publikummet var – som forventet – entusiastiske.

Foto: Endre Lohne

Bokkassa (Pokalen)

I det kvelden drar på hell har Pokalen blitt vesentlig mer befolket enn tidligere. Snakkisen Bokkassa inntar scenen og leverer et show som definitivt innfrir forventningene.  Kaarstad er en sympatisk og ikke minst dyktig frontfigur, og låtene trioen serverer er lastet til bristepunktet av trøkk og kule riff.

Solstafir (Vulkan Arena)

De progga islendingene gjør en dramatisk start på kveldens siste konsert. Det er litt mye teater, men det følger og understøtter lydbildet effektivt. Musikken er suggerende, og fremkaller en oseanisk og melankolsk atmosfære overfor et mottagelig publikum. Noe repetitivt?

 

Fredag 2.3 – Dag 2:

Foto: Simon B Jensen

Solbrud (Vulkan Arena)

Solbrud åpnet fredagen, og leverte det som kanskje var festivalens beste konsert (jeg heller mot delt førsteplass med Zeal & Ardor). Musikken er ambient, mørk, og mektig på samme tid, og oppleves nesten som  som en organisk utvikling av sounden fra høyaktede «Nemesis Divina». Enkelte Immortal-elementer er også å oppdrive, f.eks. på deres antemiske tredje låt. Solbrud er definitivt et band som bør følges fremover.

Foto: Simon B Jensen

Gaahls Wyrd (Vulkan Arena)

Bandet til den enigmatiske Gaahl åpner med Gorgoroth-klassikeren Carving a Giant, hvilket setter standarden for showet.  Corpsepaint-faktoren er høy, og låtene er dynamiske med hyppige stemningsskifter mellom kontrollert kaos og mer oversiktelige (men gjenomtenkte) riff. Bra levert!

 

Lørdag 3.3 – Dag 3:

Foto: Sadan Ekdemir

Zeal & Ardor (Vulkan Arena):

Til å være kveldens første band på hovedscenen er oppmøtet enormt, men det er heller ikke hver dag man får muligheten til å se et så up-and-coming band som sveitsiske Zeal & Ardor gjøre sin norgesdebut. Gagneux innrømmer at de er «excited», noe som helt klart viser. Både musikk og fremføring er energisk og mektig, og låtene deres gjør seg ekstremt bra i liveformat. De særegne sangene oppleves generelt mer heavy/black enn på skiva, hvilket er «all for the better». Avslutningen med Don’t You Dare er fortryllende, og responsen fra en overbegeistrert publikum uttrykker dette overfor bandet. Definitivt et høydepunkt.

Foto: Marcus Ottesen
Maraton (Vulkan Arena)
Maraton er unektelig et interessant case. I forkant hadde jeg kun hørt deres singel Blood Music, hvilket unektelig er noen hakk mindre «black» enn gjennomsnittet for denne festivalen. Øvrige låter er hakket tyngre enn singelen, men det er likevel ikke nok til å holde det svære Zeal & Ardor-publikummet i salen. Sounden er en fusjon av mange inspirasjonskilder, det er poppet og med mye Muse og en del Tom Morello ispedd en halvfuturistisk estetikk. Bandet består av åpenbart kompetente musikere, og spesielt bassist Vegard Liverød gjør et imponerende stykke arbeid på konserten. Jeg vil tippe at Maraton er et noe splittende band for en del av festivalgjengerne, men dette kontrære elementet gjør dem samtidig desto mer fascinerende.
Foto: Marcus Ottesen
Spiders (Vulkan Arena)
Retrorockerne i svenske Spiders gir publikum en feelgood-tidsreise i salens nest siste konsert. Deres versatile vokalist Ann-Sofie Hoyles gjør en kanonjobb i å lede showet, og har plenty med Jagger-moves i det hun veksler mellom marakas, gitarspill og til og med supplerende trommearbeid.  Bandets livsglede er smittsom, og de hyller gjentatte ganger publikummets entusiasme.
Foto: Marcus Ottesen
Skambankt (Vulkan Arena)
Rogisene i Skambankt får gleden av å avslutte det hele, og de er i storform til tross for sitt tette konsertprogram. De er rutinerte på scenen, og leverer et variert sett med kledelig autoritet. Spesielt gamle slagere som Me Sa Nei og Skambankt pusher det allerede hyperenergiske publikummet over kanten, og energien i salen er intet mindre enn elektrisk. En bra avslutning på en fantastisk festival – det er bare å telle dagene til by:Larm Black 2019!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*