Emerald – a tribute to Thin Lizzy på Nidelven Bar & Scene i Trondheim

Foto: Ivar Rømo

Vurdering

Emerald på Nidelven Bar & Scene: 5/6Karakter 5
En svær kveld!! Men også en aften med litt triste undertoner. Det var siste konsert på dette eminente konsertstedet i Trondheim.

Så ble det altså «Thin Lizzy-gutta» i gruppen Emerald som fikk æren av å være de siste som spilte på det etter hvert legendariske konsertstedet Nidelven Bar & Scene i Trondheim. Disse kommer fra trondheimsområdet, og de har eksistert siden midten av 1990-tallet. De tok en pause, men så ble det en renessanse i 2015. Både denne og andre konserter de har hatt på utestedet, har vært utsolgt!

Thin Lizzy var en irsk hardrock gruppe som hadde sin storhetstid på slutten av 1970-tallet og på begynnelsen av 80-tallet. Det spesielle med denne gruppen var at de på et tidlig tidspunkt hadde veldig fengende, refrengorienterte låter og med noe koring. De utviklet også spill for tostemte og duellerende gitarer. Dette var et av gruppens viktigste varemerker.

Thin Lizzy var en irsk hardrock-gruppe som hadde sin storhetstid på slutten av 1970-tallet og på begynnelsen av 80-tallet.

Det var også et unntak innen hardrock-genren at de hadde en mørkhudet frontperson. Dette var bassist, vokalist og låtskriver Phil Lynott. I Store norske leksikon skriver Jon Vidar Bergan og Lars K. Norberg at Phil Lynott også skrev tekster med til dels en bemerkelsesverdig smarthet. Vokalen kunne ellers være preget av noe «snakkesynging» med en ganske fri rimestil.

Foto: Ivar Rømo
Årlige Norgeskonserter

Det spesielle med denne gruppen var at de på et tidlig tidspunkt hadde veldig fengende refrengorienterte låter og med noe koring.

Thin Lizzy hadde mest suksess i Europa, men de hadde også hits «over there.» De spilte i Norge hvert år fra 1977 og til 1982, da henholdsvis på Chateau Neuf og i Drammenshallen. Sistnevnte var den største konserthallen i Norge på den tida og rommet hele 6000 tilskuere. De aller største spilte der. Personlig hørte jeg gruppen på Chateau Neuf i 1980, da naturligvis med sjefen selv på plass. Gruppen ble også regnet som de eneste innen denne metal-genren som hadde en kvinnelig tilhengerskare av noe betydning.

Thin Lizzy ble i første omgang oppløst i 1983, Phil Lynott var i alle fall ikke med etter det. Han døde også i 1986 på grunn av en langvarig bruk av narkotiske stoffer og svekket helse. Thin Lizzy har, med noe ulik besetning, eksistert fra midten av 1990-tallet og frem til i dag. I den engelske utgaven av Wikipedia står det at gruppen ikke lenger er et band på fulltid.

Foto: Ivar Rømo
Stående ovasjoner

Det hele satt noe utrolig bra i det tostemte gitararbeidet, også i de raske løpene. Dette var imponerende!

Ok, da er det jammen bra vi har grupper som Emerald! Dennes navn stammer også fra en låt av Thin Lizzy. Det er ikke bare det som er adoptert. Vokalist Frode Blekkan har tilegnet seg Phil Lynotts måte å synge på, og gitaristene har virkelig pugget Lizzy-soloer.

Det hele satt noe utrolig bra i det tostemte gitararbeidet, også i de raske løpene. Dette var imponerende! Jeg fikk omtrent følelsen av at Scott Gorham og Bryan Robertson sto foran meg. Trommeslageren var også temmelig godt med på notene. På sangen «Bad reputation» fikk han virkelig vist seg frem. Til opplysning var ikke trommisen i Thin Lizzy, Brian Downey, akkurat noen smågutt på instrumentet. Hele gruppen Emerald kan slå seg på brystet og være utrolig godt fornøyde med sin konsert. Det ble stående ovasjoner fra publikum!

(Bare én ting, gutter: Det manglet et speil på den bassgitaren. Phil Lynott blendet meg med et reflektert lys fra et slikt på Chateau Neuf😊)

Foto: Ivar Rømo. Jorg Bakken spilte saksofon på «Dancing in the moonlight».

Repertoaret var variert. Det var både harde låter og roligere ballader. Naturligvis var det i det store og hele godt kjente sanger, men det er veldig mye å ta av fra en gruppe som var veldig produktiv og ga ut fullengdere omtrent hvert år over en 12-årsperiode.

Foto: Ivar Rømo
Takk for innsatsen

Da gjenstår det bare å takke driveren av konsertstedet Nidelven Bar & Scene, Veronica Vimsalot Merhof Gaare

Da gjenstår det bare å takke driveren av konsertstedet Nidelven Bar & Scene, Veronica Vimsalot Merhof Gaare, for alt hun har gjort for musikklivet i Trondheim gjennom flere år nå. Dette var et viktig og perfekt sted for konserter i mindre format, 50-200 gjester, og det var i bruk omtrent hver eneste helg samt noen ganger midt i uka. Dette var før pandemien. Eieren trenger nå lokalene selv, og derfor må Nidelven avvikle. Måtte de bare få et nytt og egnet lokale!

Foto: Ivar Rømo. Avbildet: Veronica Vimsalot Merhof Gaare

Emerald består av:

Frode Blekkan – vokal

Petter Selliseth – gitar/kor

Rune Klevenald – gitar/kor

Jørgen Veie Rossvold – bass

Jan Egil Øverkil – trommer

Setliste:

Hollywood (Down on your luck)

Don’t believe a word

Jailbreak

Dedication

Johnny the fox meets Jimmy the weed

Borderline

Waiting for an alibi

Emerald

Southbound

Bad reputation

Are you ready?

The sun goes down

Rosalie

Got to give it up

Dancing in the moonlight

Suicide

Still in love with you

Cowboy Song

The boys are back in town

Black Rose

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*