En fullsatt Vår Frue kirke overvar konserten med Aasmund Nordstoga og Frode Alnæs

Foto: Ivar Rømo
De er ute på en juleturné igjen disse to musikerne og vennene. De er for så vidt forskjellige i musikkstil, men de ønsker å gjøre noe sammen, og de har respekt for hverandres egenart. Turnéen heter Lang desember natt.

Vurdering

Aasmund Nordstoga og Frode Alnæs i Vår Frue kirke 5 av 6Karakter 5

De åpnet instrumentalt med en låt fra et album som Frode Alnæs gjorde sammen med bassist Arild Andersen og trekkspillmusiker Stian Carstensen i 2003, Julegløggen. Sangen heter «Et lite barn så lystelig.» Det var en nydelig og stillferdig instrumental fra Frode Alnæs på el-gitar.

Aasmund Nordstoga har en fyldig og nydelig stemme som bærer godt i kirkerommet.

Så kom Aasmund Nordstoga inn på scenen. Han er en åtte år eldre storebror til Odd Nordstoga, og han er en musiker som har sine røtter i folkemusikken. Han har også kvad og skillingsviser på repertoaret sitt. Begge disse brødrene kommer fra Vinje i Telemark, og stova til dikteren Aasmund Olavsson Vinje ligger inne på gården Nordstoga. I tillegg til å være musiker er Aasmund Nordstoga også bonde. Han har faktisk også en tid vært kanalvert i NRK. Aasmund og Odd samarbeider musikalsk, og Odd er med på Aasmund sine plater med både trekkspill og gitar.

Nå fikk vi en versjon av «Glade Jol» med Aasmund på vokal. Denne har han gjort sammen med rock- og folkemusiker Gunnhild Sundli på et album fra 2015, Sæle Jolekveld. Teksten var på nynorsk og hørtes også litt eldre ut. Her fikk vi en solo på fele av Øyvind Smidt. Aasmund Nordstoga fikk med en gang vist hvilken fremragende vokalist han er innen denne sjangeren. Han har en fyldig og nydelig stemme som bærer godt i kirkerommet.

Foto: Ivar Rømo
Folkemusikk

Aasmund fortsatte med en sang Skrevet av Margrethe Munthe, «Nissens Jolekveld.» Det var den nissen som satt så trist på låven julekvelden. Han hadde ikke fått grøt. Melodien hørtes ut til å være i folkemusikktradisjonen.

Frode Alnæs begynte å fleipe om menn og julehandel. Aasmund måtte etter hvert tre støttende til der. Han er jo med i mannsutvalget. I rapporten der skal det visst være med én setning om karer på julehandel. Frode Alnæs ba oss ta frem rockefoten, og så satte han i gang en «Johnny B. Goode-lignende» åpning på gitaren. Vi fikk låten hans, «Handle til Jul» i en rockeversjon. Ja, faktisk var den her mer rocka enn på plata fra 2021, Lang desember natt.

Frode Alnæs begynte å fleipe om menn og julehandel. Aasmund måtte etter hvert tre støttende til der. Han er jo med i mannsutvalget.

De to fortsatte i det friske hjørnet. Nå var det en sang av Alf Prøysen som kom, «Du og jeg og dompapen.» Den verbale introduksjonen til sangen var om Frode Alnæs sin genuine interesse for fugler, og da særlig småfugler. Han fortalte en hyggelig historie om det. Her hadde de med en «lyrisk sag» som instrument. Jeg satt bak og fikk ikke til å se det, men jeg antar det var en fiolinbue som ble brukt på saga. Her ble det også en allsang på la-la-la, og det fungerte overfor dette modne publikummet. De fikk god respons.

Frode Alnæs er begeistret for svensk folkemusikk og julemusikk. De tok derfor en instrumental med bakgrunn i det. De snakket om noe «Julpolska». Det ble nå i alle fall både hardingfele, gitar og bass i en aldeles nydelig instrumental melodi.

Foto: Ivar Rømo
Opplesing av en juletekst

Aasmund Nordstoga tok nå frem ei bok og startet en sekvens med opplesing. Dette var novellen «Det var ein gong» av den nynorske dikteren Tarjei Vesaas. Det var ei virkelig god beskrivelse av forhold rundt julehøytiden. Aasmund Nordstoga er helt gjennomført når det gjelder å bruke det nynorske skriftspråket i både sanger og opplesing.

Novellen ble fulgt opp med en instrumental versjon av «O Helga Natt» med Frode Alnæs på gitar og Øyvind Smidt på fele. Det ble en lyd som var både luftig, ren og storslagen.

Åsmund gjorde seg så klar igjen med det han benevnte som en fredssalme, «Juleklokker.» Han fortalte en historie knyttet til denne fra Vinje skole. Jeg vet ikke om han har gitt ut denne sangen, men det var nå i alle fall ei fin julevise.

Foto: Ivar Rømo
Kveldens høydepunkt

De ville variere litt i musikken, så nå ble det en frisk barnesang igjen, «Akevise». Dette er en tradisjonell melodi med tekst av Margrethe Munthe. Den er også på Aasmund Nordstoga sitt album, Tolv dagar i jola» fra 2011.

Deretter kom kveldens høydepunkt for meg. Det var Aasmund Nordstoga sin litt grandiose, men også stillferdige «Her e det Ny.»

Deretter kom kveldens høydepunkt for meg. Det var Aasmund Nordstoga sin litt grandiose, men også stillferdige «Her e det Ny.» Denne er på plata hans sammen Gunnhild Sundli. Jeg oppfatter den som en blanding av religiøs folkemusikk og en salme. Det ble en kraftfull sang fra Aasmund, og i tillegg fikk vi gitar, fele og et markant slagverk i en voldsom crescendo. Det var et skikkelig drønn fra trommene. Mot slutten hørte vi kirkeklokker, muligens laget av lyd fra instrumentene.

Låter fra Dance with a stranger

Frode Alnæs skrøt humoristisk av sin suksessfulle tid med Dance with a stranger. I den forbindelse viste han også til de julerealterte sangene de ga ut. Vi fikk her Alnæs på sang, juleklang i mandolinen og en kanskje litt tilbakelent rockerytme. Sangen het «Only You.» Publikum ble også med på la-la-la.

Alnæs fulgte opp med den aller mest kjente sangen deres knyttet til jula, «Long December night.» Dette er også tittelen på denne turnéen, Lang desember natt. Vel, «Elg» var ikke der, men det ble en fin, rolig atmosfære i sangen. Aasmund ble med og koret.

Foto: Ivar Rømo
Deilig er jorden

De dro til med nok en instrumental. Her hadde Frode Alnæs noen fine, luftige og kanskje litt jazzpregete gitartoner. Dette var en egenlaget sang som han er stolt av. Flere andre kjente musikere har gjort sine versjoner av den.

Sist i denne bolken med Frode Alnæs sine sanger fikk vi «Julesalme ved Havet.» Dette er åpningssporet på juleplata hans, Lang desember natt. Her tror jeg både Alnæs, Nordstoga og bassist Jørund Bøgeberg sang, og alle var med og koret. Fela lå under disse i lydbildet. Det var en behagelig julesang.

Helt til slutt reiste vi oss og sang med musikerne i tre vers av «Deilig er jorden.» Med et seniorpreget publikum så ble dette virkelig bra. Disse kan teksten, og det ble et teppe av sang i salen. Det ga et verdig punktum for en innholdsrik konsert.

Foto: Ivar Rømo       Folk sto til slutt og sang Deilig er jorden.
En oppsummering

Når to profilerte artister skal dele en konsert, så blir det naturligvis noe ulik stil i musikken. Det ble det jo egentlig i Vår Frue kirke også, men uten at det skjemmet konserten. De utfylte også hverandre. Begge presterte på et høyt nivå, og jeg synes Aasmund Nordstoga har en stor røst som virkelig kler både folkemusikken og kirkerommet.

Det eneste jeg tenkte litt på, var om de der to kvikke sangene om dompapen og «Akevise» og kanskje rockelåten brøt litt med stemninga ellers i konserten. Her vil nok inntrykkene variere alt etter hvilke hoder som tenker. Noen vil også mene at det var en fin variasjon i konserten. Det var imidlertid både originalitet og eget stoff her.

 

Arrangør: Skyskraper Artist Jeg takker selskapet og Eline Skar for et godt samarbeid i forkant av konserten.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*