
Det ble den stillferdige, ettertenksomme, følelsesladde og humoristiske kvelden som vi håpet på. Frida Ånnevik har et avdempet musikalsk uttrykk og et innhold i tekstene som skaper denne helheten i løpet av en konsert. Humoren ligger i det hun sier mellom sangene.
Vurdering
Frida Ånnevik på Byscenen i Trondheim 4 av 6
Hun fulgte opp med åpningssporet «Visne og vokse», fra det nye albumet Vi som kom ut nå i februar. Sangen handler om livet. Det går både opp og ned. Vi gjøre noen feil, og vi korrigerer disse feilene. Sånn går livet. Jeg forstår det slik at hun mener vi kan vokse på våre feil uten at vi skal være helt på bånn før det kan skje. Vi må kanskje akseptere at livet er slik. Denne låten har en mer pop-beat og er i så måte ganske frisk. Lenger ut i konserten spilte hun tittellåten «Vi». Den omhandler at vi mennesker skulle hatt en «ferdsskriver». Denne kunne fortalt oss når det gikk galt og kanskje hvorfor.

Sterke tekster
Det har kommet rimelig mange mailer fra elever i både ungdomsskolen og videregående skole om å få hennes tolkning av denne sangen.
Frida Ånnevik sine tekster er gjennomgående meget gode. Lyrikken er en av hennes sterkeste sider. Det handler mye om ulike typer kjærlighet, om livet og mellommenneskelige forhold. Hun er imidlertid også opptatt av natur og politiske spørsmål. Sangen «Her bor» viser til palestinernes kamp for å få bo et sted. Hun kommenterte også dagens opprustning med at vi ikke bare kan ruste oss opp til fred.
Personlige historier
Dette førte til at Frida var virkelig redd for å bli avslørt og redd for å forelske seg åpenlyst.
Coverlåten fra Janis Ian, «At Seventeen» (1975) viser dette best. Frida har gjort sin egen oversettelse og tolkning tilpasset nåtid og henne selv, «Søtten år». Dette var den låten som fikk mest applaus under konserten. En annen sang som belyste dette temaet, var «Gamle damer». Hun kommenterte også dagens situasjon og viste til at transpersonene er de mest utsatte. Hun ba oss støtte dem, for det er ikke mange nok homofile til å gjøre det alene. I sangen «Danse og grine» var hun inne på dette. Generelt er tekstene personlige og til dels i jeg-form.

Humor og perspektiver
Hun er morsom, og det har hun alltid vært.

Akustiske klanger og signaturvokal
I noen partier på slutten av enkelte sanger bruker de mye romklang og faktisk også litt disharmonier. Dette skaper en luftig og annerledes lyd enn ellers i konserten.
I det store og hele er det vel et akustisk lydbilde, med flygel fra Andreas Vold Løwe og de akustiske gitarene. Men det er også her en variasjon i bruk av elgitar og orgel/synth. Bassist Jo Berger Myhre bidro også til denne variasjonen. Han anvendte litt ulike spilleteknikker. I noen partier på slutten av enkelte sanger bruker de mye romklang og faktisk også litt disharmonier. Dette skaper en luftig og annerledes lyd enn ellers i konserten. Stemmen til Frida Ånnevik er en signaturvokal. Vi hører umiddelbart at det er henne. Stemmen er kraftig, og den har en egen melankolsk klang. Hun er en sterk vokalist på sitt område.

Variert uttrykk, men konform helhet
Denne konserten hadde flere virkelig gode kvaliteter, og det var variasjon i de musikalske uttrykkene.
Frida Ånnevik er blitt 39 år nå, har giftet seg med ei dame og fått en sønn som er ett år gammel. Mye har skjedd siden forrige gang hun ga ut en fullengder med eget nytt stoff. Det var i 2017 og plata Flyge Fra. I mellomtida har hun gitt ut et cover-album, noen singler og sunget duetter. Hun har også vært involvert i teaterstykker.
Denne konserten hadde flere virkelig gode kvaliteter, og det var variasjon i de musikalske uttrykkene. Hele produksjonen hennes sett under ett blir likevel kanskje noe konform. Det vil være ulikt hvordan vi responderer på dette, men jeg tenker at konserten kunne løftet seg litt med noen flere instrumentale partier og improvisasjoner på gitar. På platene er det med saksofon for eksempel. Dette handler nok litt om antall musikere og økonomi, så terningen vipper mellom fire og fem. Det blir en veldig sterk firer.

Vær den første til å kommentere