Vurdering
Majorstuen – Jubel: 5/6Etter 20 år tar Majorstuen jublende avskjed, men ikke helt uten melankolske undertoner. De har fått plass til både det feststemte og det mollstemte på det som blir deres siste plate.
Folkemusikkgruppa Majorstuen har bestemt seg for å legge inn årene. Tro likevel ikke at de henger med hodet av den grunn, for de har rett og slett kalt sin aller siste plate for Jubel. Selv om de har et par låttitler som tyder på at det er med et visst vemod de avslutter prosjektet – sånn som «Væls tel slutt» og «Vals i svart» – balanserer de det fint ut med låttitler som «Op med humøret» og «Jubelpolka».
Fin miks mellom lystelighet og melankoli
Det er en fin miks mellom det lystelige og det mer melankolske Majorstuen gir oss på sitt siste album.
Besetningen til Majorstuen består pr. i dag av Jorun Marie Kvernberg på fele, Synnøve S. Bjørset på fele og bratsj, Bjørn Kåre Odde på fele og bratsj, Tove Hagen på fele, bratsj og cello og Anders Löfberg på fele, bratsj og cello. Gruppa har – med litt forskjellige besetninger – gitt ut åtte album, spilt over 300 konserter i 20 land og vunnet Spellemannprisen for det selvtitulerte debutalbumet. Ingen dårlig CV det.
Nå har de altså funnet ut at nok er nok, og de avslutter med å spille inn både låter som de selv har laget og låter som andre komponister har laget. Interessant er det at de på låtsiden har fått hjelp av såpass forskjellige musikere som Gjermund Larsen, Ola Kvernberg og Thea Hjelmeland.
Komponister fra forskjellige miljø
Gjermund Larsen er kjent fra folkemusikkmiljøet og har vært med på flere innspillinger med Majorstuen. Ola Kvernberg er jazzmusiker, har sin egen trio og har bl.a. samarbeidet med Hot Club De Norvége. Ola er også bror til Majorstuen-medlem Jorun Marie Kvernberg. Thea Hjelmeland er komponist og artist og har en allsidig musikalsk bakgrunn som bl.a. innbefatter filmmusikk, pop og jazz.
De to bidragene fra Kvernberg og Hjelmeland er riktig så stemningsfulle og melankolske. Hjelmeland sitt bidrag høres i støtene nesten litt orientalsk ut. Det er en fascinerende og medrivende låt hun har komponert i «Venterom».
Gladlåtene er til de grader friske og raske, og hvis du greier å sitte stille til f.eks. «Op med humøret» er du god.
Gladlåtene er til de grader friske og raske, og hvis du greier å sitte stille til f.eks. «Op med humøret» er du god. Låtskriver Jorun Marie Kvernberg beskriver låten som en krysning mellom Cape Breton-musikk og foxtrot fra trettitallet.
De lystelige låtene funker bra, de melankolske enda bedre
Lystelig er også åpningslåten «Länge leve» og avslutningslåten «Kaffikokaren». Så liker jeg dem nok likevel aller best når de er i det melankolske hjørnet, som de altså er på flere av låtene. Låten «Kleiveland» syns jeg er det beste eksemplet på de mer mollstemte og melankolske stemningene på albumet. Et album som er fint produsert av Einar Olav Larsen.
Det er synd for norsk folkemusikk – og norsk musikk generelt – at Majorstuen gir seg. Heldigivs ser de ut til å gi seg på topp, og ingenting er bedre enn det. Når man i tillegg ser det feststemte coverbildet, kan det se ut som om gruppa er samstemte på at de har tatt den riktige avgjørelsen. Etter avslutningsturnéen, som nå ser ut til å bli i 2021, går medlemmene hver til sitt. Nye oppgaver venter de flinke folkene i Majorstuen, og vi ønsker dem lykke til videre på deres musikalske ferd!
Vær den første til å kommentere