Skambankt – Et intervju om nesten alt

Foto: Eirik Halvorsen

Skambankt kom nettopp ut med albumet «Horisonten Brenner». Dagene før plateslipp var Terje Winterstø Røthing (vokal og gitar) og Børge Sageng Henriksen (trommer) fra Skambankt tilgjengelig for en prat. Disharmoni fikk en svært så hyggelig samtale i Monos rolige lokaler, rundt albumet og diverse andre historier. Til uka spiller bandet hele fire konserter her i Oslo, og avslutter by:Larm Black lørdag 3.mars.

Fredag 9. februar slapp Skambankt sitt sjette album på Indie Recordings. Et ektefølt og grundig gjennomtenkt album, med låter som de har brukt flere år på å lande. De har hatt et kjempefokus på instrumenteringen og det melodiøse, noe som har resultert i et velkomponert og mesterlig albumverk.

Jeg så dere på Miniøya når dere spilte der, hvordan var det å rocke med kidsa?

─ ­Det var litt spesielt. Husker voksne folk som jeg kjenner igjen blant publikum, og som vanligvis står ganske i ro på konsert. De ga litt ekstra for å vise barna hvordan man skal oppføre seg på en rockekonsert. Så folk som jeg aldri har sett hoppe, hoppet på Miniøya. Var en overraskende kul konsert, sier Terje som påpeker at han hadde sønnen sin med seg, men at han visstnok sovnet under konserten.

Det var en helt fantastisk konsert, så stemningsfult som det bare kan bli. I tillegg hadde de med seg Trond med Hammer`n. kjent fra NRK Super, og Børge var sminket som tiger.

─ Jeg hadde tigermaling på den dagen. Det var smertelig å få av. Prøvde å få det av med vann, men det gikk ikke. Så bøtta jeg på med sminkefjerner. Det satt så godt. Når jeg var ferdig så jeg ut som en slags forgnidd panda, sier Børge.

Skambankt har spilt på Roskilde tre ganger, hvordan var det?

Husker spesielt at det var så enormt mystisk med disse svarte tildekket gjerdene. Bak der hvor artistene var.

─ Når jeg var tenåring begynte jeg å reise til Roskilde. Var 14 år og hadde begynt å spille i band når jeg var der den første gangen. Det var veldig flott. Likte å gå på konserter og prøvde å få inn flest mulig, krysset av i programmet og var konstant på konsert i flere dager. Vi gjorde dette mange dager på rad. Husker spesielt at det var så enormt mystisk med disse svarte tildekket gjerdene. Bak der hvor artistene var, sier Terje.

Selv om han ikke hadde noe å komme med på den tiden var han misunnelig. Bare det å kunne stå på en scene på Roskilde virket helt uoppnåelig. Så det ble veldig spesielt å endelig få spille der. I ettertid har Terje spilt på Roskilde hele syv ganger. Han forklarer at det kule med Roskilde er nordmenn.

─ Det norske festivalpublikummet blir litt ekstra gira når de skal se norske band. Husker selv hvordan det var. Skal liksom heie på laget ditt. De konsertene blir ganske spesielle, sier Terje.

Foto: David Dundas

Skapelsen

Terje skulle i utgangspunktet aldri synge, det var aldri drømmen hans. Han ønsket bare å spille gitar, men en dag på 90-talllet ble det bare slik. Det var rollen han fikk den dagen og sånn ble det. På grunn av en avlysning fra et annet lokalband, på en festival de arrangerte. Endte med å sette sammen noen låter på to dagers varsel og fylle inn den tomme spoten.

─ Vi møttes en formiddag og lagde ni hardtslående punkelåter, som vi fremførte samme kveld. Var aldri meningen det skulle bli noe mer enn det. Vi hadde jo andre band vi egentlig spilte i, sier Terje.

Det samme skjedde ni år etter. De skulle i et utdrikningslag på åpen scene til gitarist Hans Egil Løe, som hadde funnet deres gamle demo på loftet. Han foreslo at de skulle gjøre en reunion.

─ Folk gikk fullstendig bananas. Bar overkropp og dansende mannfolk.

Han ene som var der inviterte Skambankt til studioet sitt. Der lagde de en nitommer, som havnet på pulten hos et lite plateselskap i Oslo.

Plateselskapet ville gi ut Skambankt, til alles store overraskelse.

─ Plateselskapet ville gi ut Skambankt, til alles store overraskelse. Vi fant ut at vi måtte lage en plate. Ideen med den første plata var at vi skulle fortsette der vi slapp ti år før. Skulle være den primitive primale energien. Litt dogmeaktig.

Mer fokus på tangenter

«Horisonten Brenner» er en god, litt episk tittel. Dommedagsfølelsen. Passer tiden og kan ha mange betydninger og bilder rundt. Alt etter individ som lytter. Tittelen var på plass før låtene denne gangen.

─ Navnet poppa bare opp. Passer godt til mange av låtene og klinger bra, sier Terje.

Hvorfor valgte dere I Dette Huset som første låt på albumet?

─ Låtenes rekkefølge er alltid et puslespill, svarer Terje med et tungt pust. Den representerer egentlig Skambankt, som det har vært og litt nytt. Den er på en måte primal, men ny siden vi har tatt inn synthlinjen. Mer tangenter. Det skylde jo at vi ønsket å ha mere fokus på det. Prøve å utvikle lyden vår. Det er jo umiskjennelig oss. Selv om sangene er litt mer variert enn før.

─ Den hadde ikke trengt å komme først, understreker Børge.

─ Vi prøver å utvikle oss. Faren er at man tror man har endret uttrykk, så mener folk det motsatte, fortsetter Børge.

─ Det er en erfaring vi har gjort oss tidligere. Vi føler at vi har vært dristige, så er det ingen som kommenterer det. Det har skjedd i forskjellige band vi har holdt på med. Diskuterer om vi kan gjøre de nye vriene. Gjør det, også er det ingen som kommenterer. Det er jo de samme folkene som spiller, så soundet ligger jo i bunn, men det er vanskelig å gå for langt. Vi kunne sikkert fått det til hvis vi virkelig gikk inn for å gå for langt, sier Terje mens Børge sier seg enig, før han utdyper.

─ Vi holder oss innenfor det som har med rock å gjøre. Har ikke tatt så mange andre sjangere i bruk. Da ville det vært å gå for langt.

Mer fokus på melodi og nytt studio

I løpet av seks album har Skambankt fått sterkere melodifokus enn før. Låtens tekster er både gode og personlige.

Blitt lettere å slippe taket. Det er ikke så farlig lengre.

─ En tør å skrive litt mer personlig og ikke pakke tekstene så voldsomt inn. Blitt lettere å slippe taket. Det er ikke så farlig lengre. Det handler kanskje litt om hvor man er i livet, alder og at man tør litt mer, sier Terje.

Jeg liker veldig godt navnet på albumets andre låt Når Imperiet Faller.

─ Føyer seg fint inn i rekken om dyster tankegang, sier Terje før han konstaterer at det er litt ambivalent å snakke for mye om tekstene. Har ikke lyst til å gi for mange føringer. Han ønsker at du kan kunne skape din egen tolkning av teksten, uten å gi deg svaret.

Når Imperiet Faller er den eldste sangen på plata. Skambankt har laget mange versjoner av denne, men det er først nå den har løst seg.

─ Det som har vært fordelen med å ha bygget eget studio, er tiden til å gjøre sangene ferdig. Vi har fått tid og anledning til å knekke de ferdig. Først nå vi har klart å løse denne. Vi har kastet en del versjoner av den sier de begge seg enig i, før Børge understreker med at de har omtrent ti forskjellige versjoner av denne sangen.

Favoritter

Fremmed I En Fremmed Verden er nok en av mine favorittlåter på albumet. Har hørt på den mange ganger.

─ Folk har veldig forskjellige favoritter. Rytmikken er dansbar, hvis man liker at det er litt lettere, så er dette kanskje en av de letteste og mest groovey låtene, sier Terje.

[iframe width= src=»https://www.youtube.com/embed/A16CPnRuBc8″ frameborder=»0″ allow=»autoplay; encrypted-media» allowfullscreen></iframe>»560″ height=»315″]

Vi diskuterer Tinder, fasadekjøret, hvordan man ønsker å fremstå og selvrealiseringsjaget, før vi går over på det de påstår er platas beste låt. Horisonten Brenner. En viktig låt for bandet, som de har brukt mye tid på.

─ I all beskjedenhet mener jeg vi har laget den perfekte låt. Det er ingenting å utsette på den, sier Terje før Børge kommenterer at dette også er en låt med mange versjoner.

Slik har de gjort med mange sanger. Er magefølelsen dårlig kaster de utkastet og starter på nytt. Helt til de finner løsningen.

─ Når man ellers er i studio, på lånt tid. Har man kanskje booket fjorten dager eller tre uker for å spille inn albumet. Da blir det sånn, uansett hva du føler etterpå. I mange tilfeller skulle man ønsket å ha gjort det annerledes, men så ble det sånn. Med ubegrenset studiotid, hvor alt står oppe. Trenger ikke opp- og nedrigg. Det har vært en enorm befrielse, sier Terje.

Dere blir ikke ekstra pirkete av eget studio?

─ Nei, vi har ikke brukt det som pirking. Det har mer vært å finne det gode taket. Faren man snakker om er at det blir overprodusert, pirke og pirke og pirke på ting. Vi har ikke brukt det slik. Har heller valgt å spille sangene om igjen. Redde prosjekter som ikke føles bra. Det er ikke mye pirking i I Dette Huset, det samme gjelder de andre også. Noen er bare første take, sier Terje.

─ Vi kunne ikke Protest Dommer helt da vi spilte den inn. Det var jævlig god energi i den. Når vi i ettertid gikk inn for å reparere gitaren, ble alt bare sterilt.

De valgte derfor å beholde den gode energien og heller godta feilene ved første take.

Tittelsporet

[iframe width src=»https://www.youtube.com/embed/jxo-D2jJ2kc» frameborder=»0″ allow=»autoplay; encrypted-media» allowfullscreen></iframe>»560″ height=»315″ ]

Hvilken låt har dere spikka mest på?

Horisonten Brenner. Den måtte bli bra. Vi visste at vi hadde laget en spesiell sang. Det vi har jobbet veldig mye med på den er det instrumentale temaet. Vi endte opp med pianoet etter å ha prøvd 15 andre ideer, det var også den første ideen.

Kommer Snart hjem er en personlig favoritt, og i mine øyne ny type Skambankt låt. Måten den er spilt på og hvordan den er arrangert. Sier Terje før Børge sier seg enig og tilføyer at den har noe mer monotont over seg. Minimalistiske trommer.

─ Er også litt ny type gitarspilling i forhold til andre ting, sier Terje.

─ Dette er sånt som ingen sikkert legger merke til, legger Børge til.

Alt var fucked up. Litt dommedagsstemning,

Låta Horisonten Brenner er skrevet et tidspunkt der det skjedde mye i nyhetsbildet. Alt var fucked up. Litt dommedagsstemning, med alt som skjedde. Låta speiler det samtidig som den prøver å dra det litt inn til de nære relasjonene.

─ Hvem er den Levende Legende?

Type tekst hvor jeg åpner litt mer opp, som jeg ikke hadde turt å skrive for mange år siden.

─ Det er en forektiget person. Skal ikke utlevere ham. En fyr som har betydd veldig mye for meg. Type tekst hvor jeg åpner litt mer opp, som jeg ikke hadde turt å skrive for mange år siden.

Stein For Stein er en gi-faen partylåt. Glem livet for en dag. En time out. Gjenspeiles gjennom musikken. Dette er også en låt vi har laget mange versjoner av. Er kanskje av de eldste sangene på den nye plata, sier Terje.

Gribben begynte med en trommebeat som de har hatt liggende i mange år. De har hatt et instrumentaltema som de spilte på den beaten. Aldri klart å lage låt på den beaten før nå.

─ Endelig så knakk vi den koden. Har alltid likt den rollen. Lenge vært en introtype låt, helt til det ble en skikkelig låt. Introen er satt sammen med en annen låt.

Selve melodien på låta stammer fra en helt annen sang som de spilte på forrige plate. Den fikk de ikke til, men nå hadde de en låt som var bra uten riktig innpakking.

─ Vi tok beaten som vi syntes var veldig bra isolert sett og brukte den gode låten til beaten.

De sitter igjen med masse innspilt materiale som de ønsker å forsøke og løse nesete gang.

Blir det kanskje en EP til høsten?

─ Vi får se hva vi får til, kanskje.

─ Skambankt har spilt en lang rekke konserter. Hvilken av de konsertene har dere fått mest ut av?

─ Hmm, hittil tar jeg Roskilde, den andre konserten vi spilte, sier Børge.

Lydmannen var stuck i Nederland, så vi hadde ikke lydmann.

─ Ja det var helt spesielt. Første gang på Roskilde var ikke bra. Da skulle vi spille klokken to på natta. Lydmannen var stuck i Nederland, så vi hadde ikke lydmann. Jeg var stuck i Frankrike og nådde det så vidt. Vi måtte bare finne en edru lydmann, som ikke var på jobb på Roskilde. Første gang på Roskilde og vi var i den situasjonen. En gedigen nedtur. Men så kom vi tilbake i 2009 og fikk et bedre minne.

Bare minuttene før konsertstart hørte de at det begynte å leve der inne.

Ti minutter før de spilte var det ingen folk der og følelsen av nedtur steg inn. Så gikk det fem minutter til og det var fortsatt ingen mennesker der. Bare minuttene før konsertstart hørte de at det begynte å leve der inne. Når de gikk på var det smekkfullt, etter omtrent bare tre minutter.

─ Triumferende, helt euforisk opplevelse, sier Terje og Børge er enig.

─ Det verste med alt, var at rett før hadde vi sittet i noen fine lenestoler backstage, ute i sola hele dagen. Jeg sovnet og ble vekket rett før vi gikk inn på scenen, fortumler meg inn og det er så fantastisk. Det skal mye til å toppe den. Håper det vil være noe som topper, men er slettes ikke sikker på det, sier Børge.

─ Utover det har vi vanvittig mange andre gode konsertopplevelser, men så klart noen som stikker seg ekstra ut.

Begynte turneen 16. februar og har en lang liste med steder de skal besøke, blant annet Oslo fire ganger på en uke.

─ Ser for meg at Bodø er morsomt å besøke?

─ Ja det er gøy. Morsomt at du skulle si det for vi har litt sånn Bodøsound på plata vår denne gangen, med trommissen fra Kråkesølv.

Produksjonsutvelgelse

─ Vi sendte ut låten I En Fremmed Verden til fire forskjellige folk, hvor alle er gode på hvert sitt vis. Respekterer alle. Ville bare se hva som ville skje hvis vi sendte ut en sang uten å legge føringer. Fikk inn fire veldig forskjellige versjoner.

Det var alt fra hiphop-mikser til metal-mikser. Alle bra, men for å se hva som traff smaken best.

─ Var interessant å se hvor forskjellig det samme utgangspunktet kan bli i en miks, sier Terje.

Av alle stedene dere skal innom hvilket ser dere mest frem til å besøke?

Foto: David Dundas

─ Folken i Stavanger er spesielt for oss. To kvelder på hjemmebane. Det er også alltid spesielt å spille på Rockefeller, sier Terje.

Det å komme til Rockefeller den scenen han så Ramones spille var alltid en guttedrøm for Terje.

─ Å faktisk få gjøre konsertene, selv om jeg har gjort det veldig mange ganger før, sier han.

Det blir ikke få sjanser å oppleve Skambankt fremover. Turnelisten for Norge er lang, og første uka i mars kan du se dem spille i Oslo på fire ulike steder. Big Dipper, to ganger på samme dag under by:Larm. Først på gratisfestivalen Brylarm, som for første gang arrangeres i Jacobskirken. En festival som arrangeres i samarbeid med Erlik-stiftelsen initiert av Oslo Ess. Samme kveld avslutter de by:Larm Black på Vulkan Arena. Fredag 9. mars spiller de på Rockefeller.

De er også booket til en del festivaler i sommer, og blant den rekken har du lille Rootsfestivalen oppi idylliske Brønnøysund. Både undertegnede og fotograf kommer derfra.

─ Kan jo hende dere blir spurt om å spille litt Creedence, hehe.

─ Det er en klassiker. Hadde vært utrolig kult å bare ha øvd inn en skinnsykt bra versjon av en Creedence-låt. Men vi har aldri gjort det.

Synes dere bør gjøre det, for så å spille den i Brønnøysund. Festivalen har et stort øltelt hvor store deler av publikum sitter hele festivalen. I forkant av festivalåpningen har de en liten scene inni teltet, og der er det for det meste lokale coverband som spiller. Når festivalen åpner blir mange ofte sittende i teltet og glemmer gjerne konsertene på utsiden. Kommer det en låt av Creedence vil dere kanskje klare å lokke ut teltsitterfolket.

Skambankt vil garantert markere seg som et av årets viktigste rockeband. Det er bare å benytte seg av sjansen du har for å gå på en av de mange konsertene.

Norgesturné 2018:
16.02 Stavanger – FOLKEN (Utsolgt)
17.02 Stavanger – FOLKEN
22.02 Bergen – USF
23.02 Volda – ROKKEN
24.02 Ålesund – TERMINALEN
01.03 Haugesund – HØVLERIET
02.03 Kristiansand – KICK
07.03 Grimstad – BLUEBOX
08.03 Kongsberg – ENERGIMØLLA
09.03 Oslo – ROCKEFELLER
10.03  Drammen – UNION SCENE
15.03  Sogndal – MEIERIET
16.03  Trondheim – SAMFUNDET
17.03  Hamar – GREGERS
22.03  Alta – CITY SCENE
23.03 Tromsø – DRIV
24.03  Bodø – SINUS
26.05  Bryne – Jærnåttå
22.06 Tons Of Rock,Halden 
23.06 Steinkjerfestivalen
12-14.07 Brønnøysund Roots 
02.07 Trondheim Rocks,Trondheim
09.08 Varangerfestivalen, Vadsø

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/album/24qiIYrhHmQdkcVp2W6k3m» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true»></iframe]

Skambankt på Facebook

Hjemmeside

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*