Vebjørn Bråthen med nye country-singler

En glad gjeng etter ei studio økt - Fra høyre - Christian Hoff, Tore Brobakken, Vebjørn Bråthen og Tom Granlund.
Country-artisten Vebjørn Bråthen fra Gudbrandsdalen har gitt ut to singler etter nyttår. Den siste kom nå 8. mars, «Heilt vanleg unik», og den andre ble gitt ut den 19. januar. Den het «Alt du treng». Dette er to nye plater blant et titalls singler som er kommet fra Vebjørn Bråthen de siste årene. Ellers gir Vebjørn en forklaring på hvorfor det ikke er blitt noe album enda.

«Alt du treng» er nå listet på NRK P1 Innlandet, så den blir spilt bra på den stasjonen akkurat nå. Selve låten er en mid-tempo country-sang av det rimelig brukbart fengende slaget. Sangen har ei tradisjonell oppbygging med en country-sound i bunn. Instrumenteringen er også vanlig for denne sjangeren, men likevel ganske bred. Vebjørn bruker en pedal steel-gitar på mange av låtene sine i tillegg til vanlige gitarer og tangentinstrumenter. Han har også med to korister. Tekstene er på gudbrandsdalsmål.

Idéen til «Alt du treng» fikk Vebjørn fra en annonse fra Clas Ohlson. Der sto det at «dette er alt du trenger, når du trenger det.» Han ble tankefull og begynte å fabulere rundt denne annonseoverskriften. Han følte selv at det muligens var andre ting han trengte her i livet, kanskje særlig det du ikke kan kjøpe for penger.

Idéen til «Alt du treng» fikk Vebjørn fra en annonse fra Clas Ohlson. Der sto det at «dette er alt du trenger, når du trenger det.»

Det ble en kjærlighetssang fra en mann til ei dame. Det er til dels litt relatert til ham selv, men han presiserer at lytteren selv må bestemme hva han legger i teksten. Personlig føler jeg at teksten henspiller på viktigheten av det immaterielle, her da et ømt og vakkert kjærlighetsliv. Ok, men så hender det at vi må ha noe fra Clas Ohlson også.

«Heilt vanleg unik».

Den andre singelen som kom 8. mars, er som sagt titulert «Heilt vanleg unik». Dette er også en kjærlighetssang, men her er det en forelder som snakker til sitt barn, eller rettere sagt til sin datter. Budskapet fra Vebjørn Bråthen er at man må elske sine barn for de enestående enkeltmenneskene de er. Han presiserer at hans «egne sko» snart er utslitt, og med det mener han at barna ikke skal bli en kopi av foreldrene. Ethvert menneske er «heilt vanleg unik», og alle må utvikle seg etter sine egne interesser og i forhold til sin tid.

Selve sangen er også en mid-tempo country-rockelåt med en bra appell. Det er kanskje litt mindre «køntri» her enn på den første jeg beskrev. Vebjørn selv fremhever at låtene hans inneholder noe mer enn country-musikk. De har også en del islett av rock.

Vokalisten er klar for ei ny økt – Vebjørn Bråthen.
 Hvorfor ikke LP nå?

En kan da også stå noe friere til å finne musikalske uttrykk som kanskje er litt mere eksperimentelle.

Vebjørn Bråthen har gitt ut mange singler. Et alternativ ville vært et album som samlet opp noe av dette. Det har nå ikke blitt helt sånn. Det kan være hardt å finansiere dette, og inntektsgrunnlaget for live-spillinger kan også være usikkert. Bygdefestene er en saga blott, og det kan være vrient for lokale band å få en tilstrekkelig lokal forankring. Festivalene trenger en del store navn, og det vil ikke alltid være lett å få innpass der heller. Du trenger gjerne noen hits som folk har hørt før.

Hvis dette konseptet skulle bli tatt ut på veien og på festivaler etc, så ville det vært en fordel å få samlet opp låtene til et album og promotert dette «live.»  Nå er vi imidlertid i strømmetjenestens tidsalder, og da kan en konsentrere seg mer om hver enkelt sang. En kan da også stå noe friere til å finne musikalske uttrykk som kanskje er litt mere eksperimentelle.

Bilde av Vebjørn Bråthen. Foto av Olav Haugaløkken
Foto: Olav Haugaløkken. Vebjørn Bråthen ved Ottaelva og Gudbrandsdalslågen.

Nå for tida har country-musikken et kraftig oppsving. Når til og med Beyoncé kommer med ei country-plate, så kan man jo tenke seg.

Konseptet til Vebjørn Bråthen er det at han selv og produsent Christian Hoff, hyrer inn musikere til å spille på platene. Mange av de samme går igjen, så det kan se ut som en gruppe, men det er ikke helt det. Disse musikerne har også både andre og egne prosjekter som de arbeider med. I tillegg kommer det at de har andre jobber og ikke uten videre kan fristille seg i forhold til utespilling. Det er derfor litt vanskelig å finne tid hvor alle er ledige.

Kort sagt så er det en del faktorer å forholde seg til. Det er mange å konkurrere mot. Folk går også med musikk av store artister på mobilene sine, og ellers er det både fotballkamper og andre ting å kjempe imot når en skal opptre ute. Vebjørn har derfor valgt å bygge stein for stein i en noe mindre skala. Det går bra, for musikerne trives godt sammen, og de har det moro under innspillingene.

Fullt trøkk i Vesleheimen studio – Tom Granlund og Mona Løkeland – Christian Hoff i bakgrunn.
Country er mer populært

Han har et ganske bredt repertoar å by på, og som sagt inneholder også låtene hans litt mer enn country.

Nå for tida har country-musikken et kraftig oppsving. Når til og med Beyoncé kommer med ei country-plate, så kan man jo tenke seg. De «hippe» folka har begynt å like country. Det er større oppmerksomhet både for plater, konserter og festivaler. Akkurat dette er også noe Vebjørn Bråthen håper skal komme ham til nytte. Kanskje blir det både mer radiospilling og flere opptredener. Han har et ganske bredt repertoar å by på, og som sagt inneholder også låtene hans litt mer enn country. For lengre spillinger blir det i tillegg litt cover-stoff ute på spillejobbene.

Andre singler fra Vebjørn Bråthen er: «Uppover dalen», «Nok te eit heilt liv», «Bra nok lell», «Smelte samen», «Venn», «Stå støtt», «Dæ som eilder vart» og «Til siste pust».

 Vebjørn Bråthen sine studiomusikere:

Vebjørn Bråthen  –  vokal, låtskriver
Tore Brobakken  –  gitarer
Tore Blestrud  –  pedal steel gitar, barytongitar
Christian Hoff  –  bass
Vebjørn Hoff  –  orgel
Egil Weider Hartberg  –  piano
Mona Løkeland, Tom Granlund  –  kor

2 Comments

  1. Er det ikke rent faktisk en liten «åpning» i markedet for en mannlig Nordicana-artist – men da er vel også engelsk språk med kvalitetslyrikk en forutsetning. Skulle vært interessant å høre hva et samarbeid f.eks med «eksperten» Kenneth Ishak hadde resultert i! Er vel uansett viktig å skulle gå all-in …

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*